ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Thomas Edison

– O πατέρας του ηλεκτρισμού

Ο Αμερικανός πατέρας του ηλεκτρισμού, γεννημένος το 1847 στο Οχάιο των Η.Π.Α., υπήρξε αυτοδίδακτος και χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια βιβλιογραφία ως ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες της χιλιετίας.

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, που υπήρξε δική του εφεύρεση, έχει τις απαρχές του στην ανακάλυψη του Edison για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, αυτό που αποκαλούμε «φαινόμενο Edison». Πάνω σε αυτήν την ανακάλυψη εξελίχθηκε η ηλεκτρονική τεχνολογία.

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο φωτιζόταν η Νέα Υόρκη, ήταν δικό του δημιούργημα. Η γνωστή General Electric ήταν η εξέλιξη του δικού του αυτού εργοστασίου.

thomas_edison

Nicola Tesla

– Ο προμηθέας του ηλεκτρισμού

Ο «προμηθέας του ηλεκτρισμού» γεννήθηκε το 1856 στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1880, ο Τέσλα συνήθισε την ανθρωπότητα σε μια σειρά από επιστημονικές εκπλήξεις και εφευρέσεις: εναλλασσόμενο ρεύμα, επαγωγικοί κινητήρες, πολυφασικό σύστημα, ρεύματα υψηλής συχνότητας, ηλεκτρικός ταλαντωτής, πηνίο Τέσλα, ραδιόφωνο, ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), τηλεκατεύθυνση, αυτοματισμός, ασύρματη μεταφορά ενέργειας, τηλε-γεωδυναμική, προωθωτικοί κινητήρες, ραντάρ, ιντερφερόμετρο, ηλεκτρομαγνητική προστασία… είναι μονάχα μερικές από τις 700 εφευρέσεις, που ο Σέρβος επιστήμονας προσέφερε στην ανθρωπότητα.

Αλήθεια, ποιος από σας γνωρίζει ότι πίσω από κάθε ηλεκτρική συσκευή, που έχουμε σήμερα στα σπίτια μας, κρύβεται η μεγαλοφυία ενός ανθρώπου, που κυριολεκτικά αφιέρωσε τη ζωή, το μυαλό και το πνεύμα του στην υπηρεσία της ανθρωπότητας;

Αυτή ήταν άλλωστε και η μεγαλύτερη διαφορά του με τον Τόμας Άλμπα Έντισον. Ο Έντισον ήταν απλά ένας εφευρέτης (με πάνω από 1.000 ευρεσιτεχνίες στο ενεργητικό του), ο οποίος ενδιαφερόταν αποκλειστικά για την πρακτική εφαρμογή και την εμπορική εκμετάλλευση των εφευρέσεων του. Αντίθετα ο Τέσλα, παρά το γεγονός ότι χρεώνεται τουλάχιστον 700 ευρεσιτεχνίες, ήταν ουσιαστικά ένας θεωρητικός τύπος, ένας τολμηρός εξερευνητής που αδιαφορούσε για την πρακτική εφαρμογή και -κυρίως- για το εμπορικό όφελος από την εκμετάλλευση των ανακαλύψεων του.

nicola_tesla